Suriname ligt in het noorden van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Frans-Guyana in het oosten, Brazilië in het zuiden en Guyana in het westen. De hoofdstad is Paramaribo en is eigenlijk wel het bekendste deel van Suriname. Het land kent veel verschillende culturen en wordt daarom ook wel aangeduid als een smeltkroes van de samenleving. Door deze smeltkroes is ook de typische Surinaamse keuken ontstaan die hierdoor heel divers is. Het is een mooi land waar veel te beleven is zoals een bezoek aan het binnenland. De mensen zijn vriendelijk en vrijgevig en alles gaat daar op zijn gemak of zoals ze zelf zeggen wan foe tide wan foe tamara.
Mijn eerste reis naar Suriname stamt alweer uit 2006. Helaas was mijn eerste kennismaking met dit land niet zo leuk omdat ik voor het overlijden van mijn schoonmoeder ging die ik alleen maar ken van onze telefoongesprekken. In de drie weken dat ik daar verbleef heb ik niet veel plaatsen kunnen bezoeken en na mijn terugkomst in Nederland had ik een heel vervelend beeld van wat ik toch had gezien. Ik ben daarna nooit meer geweest, maar ik hoop binnenkort toch opnieuw de trip te gaan maken om dit prachtige land te herontdekken.
Toch zijn de plekjes die ik heb gezien de moeite waard om ook eens te bezoeken. Zo heb ik een bezoek aan het koopvaardijschip De Goslar gebracht wat midden in de Surinamerivier ligt. Dit Duitse schip is op 10 mei door zijn eigen bemanning tot zinken gebracht om te voorkomen dat het zou worden gebruikt voor oorlogsdoeleinden. Helaas zijn er plannen om het schip te bergen zodat er een documentaire van gemaakt kan worden. Maar zolang het er nog ligt is het zeker een bezoek waard.
Uiteraard mag een bezoek aan Paramaribo zelf niet ontbreken. Er is veel te zien en je kan er mooie plaatjes schieten zoals bij Waterkant (de oudste straat van Paramaribo) met het uitzicht op de Surinamerivier, en natuurlijk het Presidentieel Paleis wat staat aan het Onafhankelijkheidsplein. Er zijn diverse winkeltjes en eettentjes waar het heerlijk vertoeven is. Wil je de drukte van de stad ontlopen, breng dan eens een bezoek aan stadsressort Weg naar Zee of Colakreek wat zijn naam dankt aan de cola achtige kleur van het water.
Eten en familie zijn twee zeer belangrijke dingen in de Surinaamse cultuur. Het maakt niet uit wanneer je aankomt, maar zodra je binnen bent wordt er gevraagd of je wil eten. Het eten wordt vers bereid met veel kruiden en specerijen waardoor het vaak als pittig wordt beschouwd. Koken gebeurd over het algemeen buitenshuis op een zogeheten Tjoela. Dit is een hout gestookt vuur omringd door stenen waarop een grote wok wordt geplaatst. Door hout toe te voegen of af te nemen bepaald men de temperatuur en door de rook die over de Tjoela trekt krijgt het voedsel een heerlijke smaak. Kijk niet raar op als je geen bestek bij je bord krijgt, want eten doen ze met de hand waardoor je nog meer geniet omdat het natuurlijk is.