3. Rhodos – Griekenland

Rhodos is een eiland en een gemeente genaamd Dimos in Griekenland. Het ligt in de Egeïsche Zee op een paar kilometer van het vaste land van Turkije. Zoals veel plaatsen in Griekenland is Rhodos vooral geënt op het toerisme. Dit is mede te danken aan de vele zonuren per jaar waardoor het een populaire plaats is om op vakantie te gaan. Zelfs buiten het seizoen is het een komen en gaan van toeristen omdat de temperaturen dan erg aangenaam zijn voor degene die niet van de zon houden. Maar niet alleen de zon trekt het eiland aan, ook het rondtrekken van dorp naar dorp en eilandhoppen maakt Rhodos zeer aantrekkelijk voor de ondernemende toerist. Wij streken neer in Rhodos-Stad en verbleven daar 8 dagen.

Rhodos-Stad wat ligt op het noordoostelijkste gedeelte van het eiland en is opgedeeld in het oude gedeelte omringd door stadsmuren gelegen aan de haven met daar rondom heen het nieuwe gedeelte wat open en vrij is. Met zijn vele hotels, bars en restaurants is dit wel de meest ideale plek om je vakantie te houden. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam en vinden het belangrijk als jij je net zo gedraagt. Wil je niet in de drukte zitten, dan zijn er net buiten de stad genoeg hotels te vinden op loopafstand van het centrum. Ook is Rhodos-Stad ideaal als vertrekpunt om het eiland te verkennen. Dit kun je doen met de vele voertuigen die je door de gehele stad worden aangeboden. Scooters, auto’s, motoren en quads worden aan de lopende band verhuurt zodat jij zorgeloos kan rondtrekken op Rhodos. Om alle bezienswaardigheden te bezoeken, is het wel handig om van te voren een planning te maken. Mijn tips aan jullie zijn, zorg voor een gedetailleerde kaart, kleed je luchtig, en zorg voor goede schoenen.

Naast het hoppen van eilanden, rondtrekken op Rhodos of lekker bakken op het strand komen veel mensen ook naar Griekenland omdat je er zo lekker kan eten. Er is een ruime keuze aan vis, vlees en vegetarische gerechten en kun je genieten van diverse pasta’s, pizza’s, salade’s, gyros, moussaka en vele andere maaltijden. Omdat het aanbod aan eetgelegenheden ruim is adviseer ik je wel om een aantal restaurants af te lopen. Over het algemeen bieden ze allemaal hetzelfde aan maar er zijn wel lichte prijsverschillen en aanbod van bepaalde gerechten zoals bijvoorbeeld Stifado. Let ook vooral op de restaurants waar de eigenaar voor de deur staat om je naar binnen te praten. Deze kun je beter mijden omdat ze je graag als speciale klant willen hebben maar eenmaal binnen ben je vergeten en speuren ze naar een nieuw slachtoffer.

Het leven op Rhodos is heerlijk! Maar wie goed rondkijkt ziet toch duidelijk het verschil tussen rijk en arm en de jongere en oudere generatie. Tijdens een gesprek wat ik had met een oude griek vertelde hij mij dat Rhodos in de vroegere jaren was voor de rijken der aarde. Van oliebaron tot zakenman liepen er rond, maar van de gewone toerist zoals die we daar nu kennen was nog geen sprake. Vandaag de dag vindt een ieder zijn weg naar dit mooie eiland en strijken er in het hoogseizoen wel zo’n 500.000 toeristen per dag neer via de luchthaven of een van de mega grote cruiseschepen die dag en nacht komen en gaan. Wat wel leuk is om op te merken is dat de griek zich nergens aan stoort. Hij gaat gewoon zijn weg en leeft zoals hij elke dag doet zonder zich te bekommeren om al die vaak nog gehaaste vakantiegangers.

Omdat de grieken een andere mentaliteit hebben dan wij leven ze ook vrij makkelijk. zekers, ze werken hard voor hun geld, maar daarentegen weten ze ook heel goed wat ontspanning is. Ze maken zich niet druk om de alledaagse problemen en vinden veel dingen de gewoonste zaak van de wereld. Dit merk je wel als je een rondje door de stad loopt en let op wat er allemaal kan en gedoogd wordt. Rijden zonder autogordel is vrij normaal evenals het parkeren van je auto op het zebrapad. En is er nog ruimte, nou dan parkeren we hem gewoon dubbel. Gaat je buurman weg met de auto, dan zet jij daar gewoon je stoel of opstapje van de keuken neer om deze plek te reserveren en er is niemand die het in zijn hoofd haalt om daar toch zijn auto te parkeren. Ook roken in cafe’s en restaurants is er geen probleem en men spreekt elkaar daar ook niet op aan. Natuurlijk zijn er wel plaatsen waar men het graag rookvrij houd, maar over het algemeen wordt daar niet zo op gelet.

Samengevat is voor ons Rhodos een van de plaatsen die je gezien en beleeft moet hebben. Onze trip van 8 dagen was genoeg om het eiland te verkennen, maar we hebben toch nog niet alles kunnen bezoeken. Hou je van een beetje drukte om je heen, dan kan je het beste een hotel boeken in Rhodos-Stad en van daaruit rondreizen. Voor meer rust zijn er buiten de stad genoeg hotels en appartementen te vinden. Wij verbleven in hotel Esperia wat door de jaren heen is gemoderniseerd en je biedt wat je nodig hebt. Ons advies is ook om te boeken op basis van logies incl. ontbijt. Zo heb je zelf controle over hoe je de dag indeelt zodat je zelf bepaald wanneer je ergens neerstrijkt voor een hapje en een drankje. Wil je goed eten dan is Castello House in het oude gedeelte van de stad een echte aanrader. Ben je dol op sushi? Bezoek dan Homu Sushi Bar op ca. 10 minuten loopafstand van het centrum. Bezienswaardigheden zijn o.a. het Ancient Olympic Stadium, Terme Calitea, Lindos en Embona waar wijn en honing wordt gemaakt.

Ancient Olympic Stadium
Harbour Old Town
Eten en drinken met vrienden

Terug naar Wereltrips ✈️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *